Görrel Espelund

Görrel Espelund är före detta Afrikakorrespondent och har sedan 1994 haft särskilt fokus på den afrikanska kontinenten. Hennes gedigna erfarenhet har hon byggt upp under decennier av resor, research och skrivande. Görrel skriver och föreläser även om internationell rätt, försoningsprocesser och utvecklingspolitik. Hon har medverkat som expertkommentator i såväl radio som teve.

Bland hennes uppdragsgivare finns, förutom tidningar och Sveriges radio, organisationer som Stockholm International Water Institute, Forum för Levande Historia och Forum Syd.

Görrel arbetat som moderator sedan 2010 med främsta uppdragsgivare Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Hon tar uppdrag på svenska och engelska.

Föredragstips:

Vad hände med de vita som valde att stanna kvar i Afrika när det brittiska imperiet föll? Följ med Görrel Espelund på en personlig resa till den gamla kolonialmaktens utposter i Zambia, Kenya och Zimbabwe. Upplev mötena med Karen Blixen-generationens barnbarn. Hör de gamla storviltsjägarnas berättelser och den unga generationen som försöker gottgöra sina förfäders övergrepp under kolonialtiden.

Föredraget bygger på reportageboken Vita afrikaner, ett reportage om arv och identitet.

Röster om Görrel som moderator:

Uppskattade verkligen att samarbeta med Görrel. Engagerad, noggrann och ansvarsfull. Kändes även trygg på scenen, växlade smidigt mellan olika moment och språk och fick till riktigt bra och intressanta samtal med våra talare och panellister.

Jon Hedenström, Stabsamordnare och Senior Rådgivare på Sida, 2022

Görrel var grundligt påläst och bidrog aktivt i förarbetet inför vår internationella konferens om Afghanistan. På scenen utstrålade hon lugn samtidigt som hon höll uppe tempot i varje del av konferensen och skickligt hanterade både dignitärer och svåra ämnen i hybridform (digitalt/fysiskt).

Niclas Eriksson, kommunikationschef Svenska Afghanistankommittén, 2021

Tack för ett fint samtal. Det kändes naturligt och tryggt att prata med dig. Jag fick mycket bra feedback efteråt på sociala medier från de som lyssnade.

Mariette Lindstein, författare
Bokmässan 2018

Stort tack för proffsigt, trevligt och initierat arbete som moderator under bokmässan. Imponerad över hur påläst du var, och hur väl du fick samtalet att flyta på.

Cecilia Ek, Historiska media
Bokmässan 2017

Stort tack Görrel för din insats på översättarkonferensen förra helgen! Din moderation gav hela konferensen en mycket professionell inramning. Den blev mycket uppskattad och pricken över i:et på en mycket lyckad tillställning. Vem annars skulle hållit ordning på nästan 400 deltagare och ett tjugotal föreläsare under 3 dagar?

Anja Kaun, organisatör av SFÖ konferensen i Göteborg 2013

Kontaktuppgifter och sociala medier:

gorrel.espelund@textverk.se
+27 (0)73 292 77 50 (Sydafrika)
+46 (0)706 73 35 12 (Sverige)
Skype: gorrel
Facebook
Instagram: gorrel.espelund