Andreas Karlsson

Andreas Karlsson är journalist, författare, föredragshållare och moderator. Han har i 20 års tid arbetat med i första hand internationella frågor, med Afrika och Europa som huvudsakliga arbetsområden. Han är periodvis bosatt i Sydafrika och skriver bland annat för svensk och skandinavisk dagspress, veckomagasin och organisationspress. Han är bland annat aktuell med boken Det nya Sydafrika (Historiska Media).

Andreas är även verksam som föredragshållare i Sverige och som guide för resor på den afrikanska kontinenten. Förutom lång erfarenhet av att rapportera om samhällsutveckling, politik, ekonomi och historia är han ackrediterad safariguide och arbetar regelbundet i några av södra Afrikas främsta naturområden.

Andreas har tidigare bland annat skrivit standardverket Sydafrikas Historiaden personliga guideboken Mitt Kapstaden och, tillsammans med Görrel Espelund, boken Kap till Kairo – anteckningar längs vägen. Tillsammans med Görrel Espelund driver han också Afrikabloggen anytimefromnow.se.

Föredragstips:

Vad kan vi lära av Sydafrika? Hur kommer det sig att Sydafrika blev platsen för en av 1900-talets grymmaste förtryckarregimer. Och vad kan vi idag lära oss av tiden före, under och efter apartheid? Andras Karlsson har skrivit flera böcker om Sydafrika, bland annat det enda svenska standardverket om landets historia, och i det här föredraget tar han i ord och bild med lyssnarna på en hisnande resa från mänsklighetens födelse, genom kolonialism, förtryck och frihetskamp, till dagens och morgondagens Sydafrika. Han pratar om vad Sydafrikas utveckling säger om oss människor och om betydelsen av rättvisa och försoning.

En svensk safariguide berättar. Hur spårar man en leopard och vad gör man om en elefant anfaller? Andreas Karlsson har i många år arbetat med safari och naturfoto i några av Afrikas mest mytomspunna vildmarksområden. Följ med honom på en spännande resa i ord och bild där vi möter djur och natur på nära håll och får lära oss mer om förutsättningarna i den afrikanska bushen. Det kommer också handla om framtiden för Afrikas natur, med akuta frågor som klimatförändringar och tjuvjakt.

Kontaktuppgifter och sociala medier:

andreas.karlsson@textverk.se
+27 (0)78 552 03 97 (Sydafrika)
+46 (0)70 493 28 51 (Sverige)
Skype: andreastextverk
Instagram: anytimefromnow
Facebook
LinkedIn
Blogg: anytimefromnow.se