Görrel Espelund

Görrel Espelund är före detta Afrikakorrespondent och har sedan 1994 haft särskilt fokus på den afrikanska kontinenten. Hennes gedigna erfarenhet har hon byggt upp under decennier av resor, research och skrivande. Görrel skriver och föreläser även om internationell rätt, försoningsprocesser och utvecklingspolitik. Hon har medverkat som expertkommentator i såväl radio som teve.

Bland hennes uppdragsgivare finns, förutom tidningar och Sveriges radio, organisationer som Stockholm International Water Institute, Forum för Levande Historia och Forum Syd.

Görrel arbetat som moderator sedan 2010 med främsta uppdragsgivare Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Hon tar uppdrag på svenska och engelska.

Föredragstips:

Vad hände med de vita som valde att stanna kvar i Afrika när det brittiska imperiet föll? Följ med Görrel Espelund på en personlig resa till den gamla kolonialmaktens utposter i Zambia, Kenya och Zimbabwe. Upplev mötena med Karen Blixen-generationens barnbarn. Hör de gamla storviltsjägarnas berättelser och den unga generationen som försöker gottgöra sina förfäders övergrepp under kolonialtiden.

Föredraget bygger på reportageboken Vita afrikaner, ett reportage om arv och identitet